Najaarsconcerten gaan door! Wij zijn blij!

Het Zuid-Hollands Symfonie Orkest geeft, na een verplichte pauze van 2 jaar, eindelijk weer twee concerten: het eigen najaarsconcert vindt plaats op zaterdag 20 november in de Bergkerk in Den Haag. En op zondag 28 november staat het concert van het ZSO op het programma van Oude Kerk Klassiek Naaldwijk.

Op het programma staat de 6e symfonie van Tsjaikovski – genaamd “Pathétique”. Geen vrolijke symfonie, zoals de naam al doet verwachten. Toch was het niet Tsjaikovski zelf die deze naam aan de symfonie heeft meegegeven. De Russische titel van de symfonie, Pateticheskaya, betekent “gepassioneerd” of “emotioneel”, maar dit is vertaald naar het Franse “pathétique”, wat “tragisch” betekent.

Tsjaikovski rondde de symfonie af in 1893, vlak voor zijn dood. Zelf zou hij over de symfonie gezegd hebben: ‘Luister naar deze symfonie en je hebt mijn requiem’. De symfonie is een samengaan van afscheidsklanken, waarin Tsjaikovski’s leven vol eenzaamheid wordt afgebeeld. In de 19e eeuw werd de symfonie koel ontvangen, maar vandaag de dag wordt het beschouwd als een meesterwerk, misschien wel het beste werk dat Tsjaikovski ooit schreef.

De ouverture “Manfred” van Robert Schumann is al niet veel vrolijker. Schumann liet zich voor dit stuk inspireren door het dramatische gelijknamige gedicht van de Engelse schrijver Lord Byron, een gedicht dat hem al in zijn jonge jaren had geraakt. In de ouverture wilde Schumann de innerlijke tegenstrijdigheden van de ziel uitdrukken.

Het derde stuk dat het Zuid-Hollands Symfonie Orkest ten gehore zal brengen is het trompetconcert van Haydn, dat ook wel wordt beschouwd als het mooiste trompetconcert ooit.

Ondanks de tragische stukken die gespeeld worden, overheerst de vreugde en blijheid binnen het Zuid-Hollands Symfonie Orkest, omdat het na 2 jaar eindelijk weer mogelijk is om voor een publiek te spelen. Wij hopen dat deze vreugde wederzijds is en verheugen ons op de concerten!